Inleiding:

Steriliseren betekend het tot nul reduceren van alle levende micro-organismen. Dit integenstelling tot desinfectie wat reductie van het aantal micro-organismen betekend.Het gaat in de situatie van een ziekenhuis dan om de reductie van ziekteverwekkende organismen.In het hierop volgende stuk is veel informatie verwerkt uit verschillende bronnen die op internet en in studieboeken te vinden zijn ik heb deze bronnen niet specifiek vermeld aangezien iedereen die de opleiding heeft gevolgd deze informatie als opfrisser kan beschouwen. Lezers die voor het eerst dit door nemen zullen alle informatie ook via de trefwoorden in google kunnen achter halen.

 

Afdoding micro-organismen onder invloed van stoom.


De meest toepasbare methode om micro – organismen te doden is door middel van hitte. We gebruiken vaak de methode van stoomsterilisatie om dit te bereiken. Om een goed proces te krijgen waarbij alle micro – organismen ook daadwerkelijk gedood worden is het belangrijk het proces zo te organiseren dat ook de hitte resistente organismen  het niet overleven. Overigens is niet alleen de hoogte van de temperatuur bepalend voor de effectiviteit of snelheid van afdoding, maar veel meer de “soort” hitte die wordt gebruikt.


Het is namelijk zo dat bacteriën sneller afdoden bij een “natte” hitte dan bij een droge hitte. Dit komt omdat bij een “natte” hitte de penetratie van deze hitte vele malen groter is dan bij een “droge” hitte. Door deze penetratie coaguleert het eiwit waaruit de kern van de bacterie is opgebouwd. Door deze coagulering sterft de micro – organisme.


In de richtlijnen steriliseren steriliteit worden een aantal waarden genoemd die belangrijk zijn voor het goed kunnen organiseren van een sterilisatie proces de waarden die hier worden bedoeld zijn hieronder beschreven.


D-Waarde decimale reductiewaarde  Zie ook op deze site het onderdeel F-waarde.


A0 waarde :


Als maatstaf voor de desinfectiewerking  is de A0-waarde ingevoerd (pr EN ISO 15883-1, bijlage A). Deze waarde bepaalt de temperatuur/tijd-relatie, waarbij rekening wordt gehouden met de microbiologische contaminatie en de toepassing van de medische producten.


Definitie van steriel:


Steriel in het vakgebied van de CSA betekend vrij van levende micro-organismen. In de praktijk komt het er op neer dat steriel betekend dat de kans op aanwezigheid van micro-organismen nog een op de miljoen is.
Als een medische hulpmiddel door de reiniging en desinfectie fase van het proces is gevoerd hebben we een uitgangsbesmetting (deze is te bepalen door metingen) met behulp van de D-waarde is nu het sterilisatie proces te berekenen. (zie de link D-waarde hierboven)

Wil je nog meer lezen over dit onderwerp klik dan op een van de onderstaande LINKS.

www.microbiologie.info/ppmod6.ppt


zie hier wat er in een autoclaaf gebeurt met een laminaat zakje

 

 

 

 

 

InloggenWe hebben 1 gast online